Biografie

Biografie

Twan Vet (1998) schrijft poëzie, proza, liedteksten en muziek.

Zijn gedichten werden gepubliceerd door onder meer de Revisor, Het Liegend Konijn, DW BDeus Ex Machina en De Optimist. Hij blogt wekelijks voor Tirade, is medeoprichter en redacteur van literair tijdschrift Landauer en las zijn gedichten voor op festivals zoals de Nacht van de Literatuur en Dichters in de Prinsentuin.

In 2021 was Twan Ambassadeur van de Vrijheid voor het Bevrijdingsfestival Utrecht.

Van 2021 tot 2024 is hij stadsdichter van Amersfoort.


Uitgebreide biografie

Twan Vet (1998) schrijft poëzie, proza, liedteksten en muziek.

Zijn gedichten werden gepubliceerd door onder meer de Revisor, Het Liegend Konijn, DW BDeus Ex Machina en De Optimist en hij blogt wekelijks voor Tirade. Twan las voor op festivals en literaire avonden als Dichters in de Prinsentuin, De Nacht van de Literatuur en De Vertellers van Helmers. Hij is medeoprichter en redacteur van literair tijdschrift Landauer. Op onder meer Radio Veronica en 3FM droeg hij gedichten voor.

Hij schreef liedteksten voor onder anderen Luuk Ransijn, met wie hij ook het kleinkunstduo Ransijn en Vet vormt, en leverde tekstbijdragen aan de cabaretvoorstelling Hoogtij van Patrick Nederkoorn.

In 2021 was Twan Ambassadeur van de Vrijheid voor Bevrijdingsfestival Utrecht.

Organisaties en bedrijven waar Twan voor schreef, zijn onder meer het Mondriaanhuis, Bevrijdingsfestival Utrecht, de gemeenteraadsverkiezingen, het Sportgala, Kamp Amersfoort, het Rietveldpaviljoen, Amnesty, en meer. Ook geeft hij regelmatig workshops over het lezen en zelf schrijven van poëzie en doet hij schoolbezoeken.

Van 2021 tot 2024 is hij stadsdichter van Amersfoort.


Anderen over Twan:

'Twan Vet doet alles juist, toont metier en levert een staaltje poëzie af, dat in al zijn sierende eenvoud bijzonder knap is.' - Philip Hoorne

'Ik vind zijn gedichten urgent én tegelijk zuiver in zijn kunst. In elk vurig gedicht weerklinkt een mechaniekje dat volmaakt in elkaar zit.' Sylvie Marie 

'Wat Twan schrijft is niet gekunsteld en dat is precies hoe het moet zijn.' Sarah Neutkens

'Evenwichtig en eenvoudig en met geen woord teveel presenteert Twan Vet zich opnieuw verrassend sterk.' - Meander

'(...) indringende en op een eerder klassieke leest geschoeide gedichten.'Deus Ex Machina

'Spannende nieuwe literaire stemmen als Twan Vet (...)' - Dietsche Warande en Belfort